Жіночі теревеньки - сайт для кожної жінки
15-02-2017, 08:00

Як отримати візу?

Рекламний блок
Сонечко припікає, ви сидите в офісі – але купи паперів і справ вас мало хвилюють? Ось він – сигнал: вам пора у відпустку! Так-так, пакуйте валізи. А щоб поїздка раптом зірвалася – дізнайтеся, що вам потрібно зробити, щоб уникнути проблем з отриманням візи.
Текст: Євгенія Петрова
14.05.2012
Как получить визу?

В даний час з усіх сторін лунають пропозиції туроператорів. При бажанні можна легко відправитися в будь-яку точку планети та навіть за її межі. Проте деякі держави потрапити складніше і причиною тому є наявність візового режиму. Ми не будемо розповідати, як отримати візу, а лише дамо декілька порад з цього приводу.

Існує три основних напрямки туристичного потоку: США, Європейський Союз і країни Азії. І кожне має свої особливості, але в основі кожної візи лежать три «кити»: документи для її отримання, сама процедура отримання та термін дії.

В першу чергу поговоримо про необхідні документи. Їх набір відрізняється в залежності від типу запитуваної візи. Існує дві основні класифікації: за тривалістю (короткострокова, довгострокова) та мети поїздки (туристична, приватний візит, бізнес, студентська, робоча). Для кожної з них будуть потрібні:

  • закордонний паспорт;
  • старий закордонний паспорт з візами (якщо є);
  • кольорові фотографії;
  • довідка з роботи на фірмовому бланку, з зазначенням середньомісячного окладу, посади, дати надходження на роботу;
  • виписка з банківського рахунку або кредитної картки з розрахунку певної суми на день перебування або дорожні чеки на цю суму;
  • анкета;
  • копії внутрішнього паспорту.
  • Для неповнолітніх громадян потрібно заповнити окрему анкету, надати копію свідоцтва про народження (паспорт, для дітей старше 14 років); довіреність (згода), якщо дитина подорожує з третьою особою або в супроводі одного з батьків.

    Якщо ви вже не працюєте і почесно зоветесь пенсіонером, то у вас попросять ксерокопію пенсійного посвідчення.

    Для приватного візиту буде потрібно запрошення ваших друзів або родичів, для студентської – запрошення зі школи. Якщо бізнес поїздка – у вас запитають підтвердження комерційних відносин, це може бути договір, ділова переписка або витяг з реєстру про реєстрацію підприємства на території цієї країни.

    Тепер поговоримо про процедуру отримання. Багато країн дозволяють отримувати візу в аеропорту країни призначення. Так, відлітаючи в Єгипет, вам не потрібно попередньо звертатися у консульство. Після прильоту на кордоні ставлять штамп в паспорт і ви можете спокійно перебувати всередині країни. Вартість такого штампа не перевищує зазвичай 20 доларів. Однак і в цьому випадку бажано заздалегідь дізнатися умови проставляння такого штампа. Наприклад, у Китаї дозволяється такий спосіб в'їзду тільки для зареєстрованих російських громадян, які постійно проживають в певному районі Китаю і для туристів, що прибувають в аеропорт р. Санья (о. Хайнань). При цьому, ваше прізвище має бути безвізовий списку або при собі необхідно мати роздруківку з офіційного сайту уряду острова Хайнань, що підтверджує можливість отримання візи на кордоні, в іншому випадку, вас просто не пустять в літак.

    Для країн Шенгену і деяких інших, документи подаються в консульство або оформляються через спеціальні представництва по всій країні. Важливо враховувати, що жителі окремих областей повинні подавати пакет документів у заздалегідь визначені центри. Наприклад, жителі Пітера не можуть оформлятися через Московське консульство Італії, так як є таке ж в Санкт-Петербурзі. Позитивним моментом є те, що особистої присутності не потрібно. А ось якщо ви хочете отримати візу в США, то на завершальній стадією вам доведеться пройти співбесіду з консулом – в основному вас будуть питати про мету поїздки, її тривалості та мотиви. Таким чином американці намагаються знизити потік нелегальних емігрантів у свою країну.

    Термін розгляду візових документів може бути різним. Так, для отримання візи в США, вам буде потрібно набагато більше часу. Близько трьох тижнів необхідно для відправки та розгляду вашого пакета документів, після необхідно прибути в консульство для співбесіди, і при позитивному рішенні тільки через тиждень вам вишлють паспорт з проставленою візою. Це означає, що при плануванні поїздки документи потрібно збирати заздалегідь. Але якщо поїздка не вимагає зволікань, то можна оформити візу в терміновому порядку, це займе близько тижня, для Шенгену – 3-4 дні.

    Багато туроператорів та окремі фірми пропонують послуги з супроводу візового оформлення. До переліку входять: консультації, оформлення відсутніх документів, підготовка до співбесіди, подача документів у консульство, доставка документів після розгляду. Вартість таких послуг варіюється від 1500 до 5000 рублів, без урахування ціни візи і консульського збору. Деякі типи безкоштовні візи, наприклад, студентська.

    Що ще потрібно знати:

  • Шенгенська угода об'єднує 26 країн, отримавши візу в одну з них, ви можете спокійно подорожувати по всім іншим. Єдина умова, що документи подаються в консульство тієї країни, де ви плануєте найдовше перебувати або куди в'їжджаєте.
  • Навіть для країн Шенгену умови отримання візи варіюються.
  • Якщо витрати на поїздку оплачує інша особа, то потрібно заява цієї особи та довідка з місця роботи, що підтверджує його бажання і можливість відшкодувати вартість.
  • Згода батьків(їй) на вивезення дитини для деяких країн вимагається у вигляді нотаріально оформленої довіреності.
  • Виписка з банківського рахунку може бути дійсна протягом 2-х тижнів або 1-го місяця.
  • Для Англії і деяких інших країн буде потрібно пред'явити на кордоні бронь готелю і зворотного квитка. Не лякайтеся, якщо вам почнуть задавати питання і оглядати багаж – це стандартна процедура.
  • Існує окремий тип візи – транзитна, вона дається на термін до одного тижня для тимчасового перебування в країні, яка не є кінцевим пунктом вашої поїздки, наприклад при пересадці в міжнародному аеропорту або посадки для дозаправки.
  • Під час співбесіди в консульстві США на отримання бізнес або робочої візи, особливу увагу буде звернено на ваш рівень англійської.
  • Рекламний блок

    Обов'язково для перегляду