Без категорії

Свято Стрітення Господньогозустріч, яка змінила світ

15 лютого Православна церква відзначає Стрітення Господнє. З цим днем пов\’язано безліч традицій і народних забобонів.

Праздник Сретения Господня: встреча, которая изменила мир Але в чому ж укладає сенс цього християнського свята? І що взагалі означає саме слово «стрітення»?

Ніякої загадки в слові «стрітення» немає – з церковно-слов\’янської воно перекладається як «зустріч». У народі найчастіше цей день асоціюють із зустріччю зими і весни. На Заході, де це свято відзначають по григоріанським календарем – 2 лютого – він більше відомий як День бабака. Багато хто знає, що в цей день в храмах прийнято освячувати свічки. Для віруючих ж Стрітення Господнє – це, в першу чергу, свято Зустрічі з Богом.

Як все починалося?

Історія свята Стрітення описується в Євангелії від Луки. Немовляті Ісусу виповнилося 40 днів, і Марія з Йосипом несуть Його в храм, щоб присвятити Богові – за іудейським законом присвячувався Богу кожен хлопчик-первісток. Робилося це в пам\’ять про вихід євреїв з Єгипту, коли під час останньої кари єгипетської Господь вигубив первістків у кожній хаті, пощадив лише ізраїльтян, які просили Його захисту.

До того ж, прийшов час і для Марії принести особливу очисну жертву після народження дитини. Молодим мамам не дозволялося з\’являтися в Храмі протягом 40 днів після народження хлопчика, а після народження дівчинки термін збільшувався вдвічі. Цей період називався часом очищення. По його закінченні жінка повинна була прийти в Храм і принести дві жертви – однорічне ягня і голуба. Однак, небагатим людям дозволялося принести двох голубів – саме з цієї скромної жертвою і прийшла в Храм Марія.

Симеон зустрічає Христа

Прийшовши в багатолюдний Єрусалимський Храм, Святе Сімейство ніяк не очікував, що їх поява там не залишиться непоміченим. В цей же час в Храмі знаходиться глибокий старець на ім\’я Симеон. За переказами, на той момент йому було понад 300 років.

Симеон був одним з найосвіченіших людей свого часу і в молодості брав участь у створенні Септуагінти – перекладу Старого Завіту грецькою мовою. Перекладаючи книгу Пророка Ісаї, молодий чоловік натрапив на дивну фразу: «ось, діва завагітніє і народить сина і назве Його Еммануїл».

Діва, тобто незаймана, народить сина! Це здалося Симеону повною нісенітницею, і він вважав це за помилку, і мало не виправив на слово «дружина». У цей момент йому з\’явився Ангел і запевнив, що ніякої помилки тут немає – все станеться саме так, дивним чином, і навіть більше того – сам Симеон не помре, поки не побачить цього Немовляти власними очима.

Так і сталося насправді. Побачивши Немовля Ісуса, старець впізнав у Ньому довгоочікуваного Месію, з трепетом взяв Його на руки і промовив:

– Владико! Як Ти і обіцяв, тепер Ти відпускаєш Свого слугу з миром, бо мої очі побачили Твоє спасіння, що Ти приготував перед лицем усіх народів, світло на одкровення язичникам і славу народу Твого Ізраїля!

Ці слова Симеона стали християнським гімном і співаються на кожній вечірній службі в православних храмах.

Симеон Богоприимец Симеон Богоприимец з Немовлям Ісусом Христом Незважаючи на те, що Марії та Йосипу самим був Ангел, який сповістив, що народжена дитина буде не ким іншим як Сином Божим і Спасителем, слова Симеона вразили їх. Ця людина все своє життя чекав появи їх крихітного Малюка, і тепер був готовий піти у вічність з радістю. На прощання старець благословив Дитини і батьків, і попередив Марію, що Її Дитина стане каменем спотикання для багатьох – причиною падіння одних і піднесення інших, але ізраїльтянами Він буде відкинутий.

«Та й тобі самій меч прониже душу» – передбачив Симеон, передбачаючи смерть Ісуса на Хресті, яка страшним болем відгукнеться і в серці самої Марії. Саме тому на іконі «Семистрельная» серце Богородиці пронизують гострі мечі – вона зображає Діву Марію саме як скорбну матір.

Умягчение злых сердец Ікона Пресвятої Богородиці “Пом\’якшення злих сердець” або “Семистрельная”

Анна Пророчиця зустрічає Немовляти

Слова Симеона, якого пізніше в Церкві назвали Богоприїмцем, тому що той взяв на руки Свого Господа, збентежили Марію. Старець попрощався і вийшов з Храму, а в цей час до них підійшла поважна бабуся – 84-річна вдова Анна, яку в народі прозвали пророчицею – вона була праведною жінкою, яка жила при Храмі, постійно молилася і натхненно говорила про Бога.
Ганна, слідом за Симеоном, вклонилася Немовляті, і з радістю повідомила оточуючим, що в цей світ, нарешті, прийшов довгоочікуваний Месія.

икона Сретения Ікону Стрітення: Симеон, Анна і Святе Сімейство

У чому сенс свята?

Для християн Стрітення – це важливий момент в історії християнства. В той день більше двох тисяч років тому відбулася зустріч Старого і Нового завітів.

Юдеї з часів своїх патріархів чекали появи на світ Божого Помазаника – саме так перекладається слово «Месія», який стане царем над усіма земними царями і встановить саме велике царство на землі. Багато очікували, що Месія прийде з багатотисячною армією, вижене з їх країни римлян і Ізраїль, нарешті, буде процвітати і ні в чому не потребуватимуть.

Лише деякі, серед яких Симеон і Анна, розуміли, що мова йде про щось більше, ніж просто матеріальному достатку в країні і незалежності Ізраїлю. Вони знали, що Бог, до цього був лише обраним, живе лише у Святому Святих Храму, Сам з\’явиться їм і буде жити серед Свого народу.

Фра Анжелико 15 век Західна ікона Стрітення. Фра Анжеліко, 15 століття
Народження Ісуса Христа і стало втіленням Бога в нашому світі, а в день Стрітення Старий заповіт остаточно поступився місцем Новому. Старець Симеон може помирати спокійно – Месія справді прийшов у цей світ. Зустріч людини і Бога відбулася.

Свічки, які в цей день освячуються в храмах, символізують Світло, який приніс із Собою у світ Ісус Христос. А так як народне свідомість у своїй більшості все спрощує і головним робить те, що зрозуміліше, то свічки в даний час стали мало не сенсом свята.

Йосип Бродський “Стрітення”

Залишити відповідь

Онлайн журнал для жінок