Жіночі теревеньки - сайт для кожної жінки
27-11-2017, 15:10

Види страусів. Де живе і чим харчується страус? Страусине яйце

Рекламний блок

У нашій статті ми хочемо поговорити про найбільшою птиці в світі, хоч і не літає. Страус - це птах забавна і незвичайна. Взагалі кажучи, кожна порода унікальна і має свої особливості. Страуси ж заворожують насамперед своєю несхожістю на інших. В нашій країні цих прекрасних птахів можна зустріти нечасто, а тому за ними так цікаво спостерігати.

Що за птах?

Вважається, що ці особливі птахи з'явилися на планеті 12 мільйонів років тому. Абсолютно всі види страусів відносять до підкласу безкілевих птахів (нелітаючих), їх ще називають бігають. Страуси живуть в теплих країнах Австралії і Африки, воліючи напівпустельні райони і савани.виды страусов

Ці особливі птахи зовсім не схожі по поведінці на своїх побратимів. Цікавий той факт, що в перекладі з грецької мови слово «страус» означає не що інше, як «горобець-верблюд». Чи Не правда, дивне порівняння для настільки великої птиці? Одночасно одне і те ж істота може бути схоже на двох абсолютно різних особин? Напевно, не даремно людей, які ховаються від проблем, називають страусами. Адже є навіть такий популярний вислів: «Ховати голову в пісок, як страус». Чи поводяться так себе насправді птиці і чим заслужили таке невтішне порівняння?

Виявляється, в реальному житті страуси не ховають голову. У хвилину небезпеки самка може тертися головою об землю, щоб бути менш помітною. Таким чином вона намагається врятувати своє потомство. З боку може здатися, що птах засовує голову в пісок, але це зовсім не так. У тварин в дикій природі досить багато ворогів: леви, шакали, орли, гієни, змії, хижі птахи, рисі.

Зовнішній вигляд

Жодна інша птиця не землі не може похвалитися настільки великими розмірами. Страус, безсумнівно, найбільша птах на планеті. Але при цьому настільки сильне і велике істота не вміє літати. Що, в принципі, не так і дивно. Вага страуса досягає 150 кілограм, а висота - 2,5 метрів.

Спочатку може здатися, що птах досить нескладна і недолуга. Але це зовсім не так. Просто збиває несхожість цієї істоти на всіх інших птахів. Страуси мають велике тулуб, невелику голову, але при цьому дуже довгу шию. У птахів дуже незвичайні очі, які виділяються на голові і оточений густими віями. Ноги страуса довгі і сильні.страусиное яйцо

Тіло птахів вкрите злегка кучерявими і пухкими пір'ям. Їх колір може бути бурим з білим, чорний з білими візерунками (переважно у самців). Що відрізняє всі види страусів від інших птахів, так це повна відсутність так званого кіля.

Види страусів

Орнітологи зараховують страусів до бігаючим птахам, до яких відносяться чотири сімейства: трипалі істоти, двупалые і казуари, а також ще і ківі (невеликі безкрилі).

Мабуть, самим головним видом можна вважати африканського страуса. Саме його вчені відносять до страусоподібних. Вже сама назва дає нам уявлення про те, де живе страус. Батьківщиною птахів є Північна і Східна Африка, Сомалі та Кенія.

В даний час виділяють кілька підвидів африканської птиці: массайский, берберійський, малайська і сомалійський. Всі ці види страусів існують і понині.

А ось ще два види коли жили на землі, але зараз їх відносять до вимерлим: південноафриканський і арабська. Всі африканські представники мають значні розміри. Складно знайти іншу птицю з такими параметрами. Вага страуса може досягати півтора центнерів (це стосується самців), а ось самки мають більш скромні розміри.

Варто також згадати про нандуобразных. Це другий вид, який дуже часто відносять до страусів. Він включає в себе двох представників: нанду Дарвіна і великий нанду. Мешкають ці птахи в басейні Амазонки і на плоскогір'ях і рівнинах південноамериканських гір.вес страуса

Представники третього загону (казуарообразные) живуть у Новій Гвінеї і Північній Австралії. До нього відносяться два сімейства: казуаровые (казуар мурука і звичайний казуар) і ему.

А ось до останнього виду відносяться ківі. Вони живуть у Новій Зеландії і навіть є її символом. Ківі мають досить скромні розміри в порівнянні з іншими бігаючими птахами.

Африканські страуси

Африканський страус хоч і є найбільшою птахом на землі, але позбавлений можливості літати. Але зате природа наділила його приголомшливою здатністю неймовірно швидко бігати.

Птах має ще одну особливість, про яку ми згадували - це маленька голова, яка дала привід для розмов про те, що страуси мають досить обмежені розумові здібності.где живет страус

На ногах африканського страуса є всього два пальці. Подібного явища не можна зустріти у інших представників пташиного світу. Цікавий той факт, що ці два пальця дуже різні. Великий більше нагадує копито, менший же значно слабше розвинений. Проте це аніскільки не заважає швидко бігати. Взагалі страус - птах сильна, до неї не варто занадто близько підходити, оскільки вона може і вдарити могутньою лапою. Дорослі особини запросто можуть перевозити на собі людини. Тварина також можна віднести до довгожителів, оскільки воно може прожити до 60-70 років.

Спосіб життя

Страус - це полігамне тварина. В природі у шлюбний період самці оточені цілим гаремом самок, серед яких є найголовніша. Триває цей період з березня по жовтень. За весь сезон самка може відкладати від 40 до 80 яєць. Страусине яйце має дуже великі розміри. Шкаралупа зовні дуже біла, складається враження, що вона зроблена з порцеляни. Крім того, вона ще й міцна. Страусине яйце важить від 1100 до 1800 грам.

Цікавий той факт, що всі самки одного страуса зносять яйця в одне гніздо. Висиджує ж своє потомство батько сімейства з тієї самкою, яку вибере. Пташеня страуса з'являється на світ зрячим і важить близько кілограма. Він досить добре пересувається і вже через добу починає самостійно добувати собі корм.

Особливості птахів

Птахи володіють хорошим зором і кругозором. Це пов'язано з особливостями їх будови. Довга гнучка шия і особливе розташування очей дають можливість оглядати великі простори. Птахи здатні сфокусуватися на об'єктах, що знаходяться на далеких відстанях. Це дає їм та іншим тваринам можливість на пасовище уникнути небезпеки.страус это птица

Крім того, птах може відмінно бігати, розвиваючи при цьому швидкість до 80 кілометрів на годину. В тих краях, де мешкає страус, в умовах дикої природи його оточує неймовірну кількість хижаків. А тому хороший зір і вміння швидко бігати - це відмінні якості, що допомагають уникнути пазурів ворога.

Чим харчується страус?

Оскільки тварини живуть у жаркому кліматі, то не завжди можуть повноцінно харчуватися. А тому вони всеїдні. Звичайно ж, основною їжею є рослини. Але страуси можуть і доїдати залишки після хижаків, комах, рептилій. У плані їжі вони абсолютно невибагливі і дуже стійко переносять голод.

Нанду

В горах Південної Америки живе нанду. Ця пташка схожа на страуса, але має більш скромні розміри. Важить тварина близько сорока кілограмів, а зріст не перевищує ста тридцяти сантиметрів. Зовні нанду не відрізняється красою. Його оперення зовсім непоказна і рідкісне (ледь прикриває тіло), так і на крилах пера не надто пишне. У нанду потужні ноги з трьома пальцями. Тварини переважно харчуються рослинами, пагонами дерев, насінням.

У період розмноження самки відкладають від 13 і до 30 яєць, кожне з них важить не більше 700 грам. Самець готує для яєць лунку і сам все їх висиджує і надалі піклується про потомство.ноги страуса

У природі є два види нанду: звичайний і північний. На початку двадцятого століття ці тварини були досить численні, але незабаром опинилися на межі знищення через масового винищення. А виною тому - смачне м'ясо і збір яєць. У природних умовах нанду можна побачити тільки в самих глухих місцях. Тільки там їм вдалося вижити. Але нанду спішно розводять на фермах і тримають в зоопарках.

Ему

Ему зовні злегка нагадує казуара. У довжину птах досягає 150-190 сантиметрів, а вага коливається в межах 30-50 кілограм. Тварина здатна розвивати швидкість близько 50 кілометрів на годину. Цьому сприяє наявність довгих ніг, які дають можливість птахам робити кроки довжиною до 280 сантиметрів.

У ему абсолютно немає зубів, і щоб їжа в шлунку измельчалась, птахи ковтають каміння, скла і навіть шматочки металу. Тварини мають не тільки дуже сильні і розвинені ноги, але і прекрасний зір і слух, що дає їм можливість виявляти хижаків раніше, ніж ті встигають напасти.

Особливості ему

Ему можуть мати різне оперення в залежності від того, де вони мешкають. Пір'я тварини володіють абсолютно особливою структурою, яка не дає їм перегрітися. Це дає можливість птахам вести активне життя навіть у дуже спекотні періоди. Ему взагалі чудово переносять різницю температур від -5 до 45 градусів. Жіночі та чоловічі особини зовні не мають особливих відмінностей, а ось звуки вони видають різні. Самки зазвичай кричать голосніше, ніж самці. У дикій природі птахи живуть від 10 до 20 років.

Ему мають невеликі крила, довгу світло-блакитну шию з сіро-коричневими пір'ям, які захищають шкіру від ультрафіолету. Очі птахів прикривають мігательного мембрани, що захищають їх від сміття і пилу у вітряних і посушливих пустелях.

Ему поширені практично по всій території Австралії, а також на острові Тасманія. Винятком є густі ліси, посушливі регіони і великі міста.птенец страуса

Харчуються тварини рослинними кормами, це плоди чагарників і дерев, листя рослин, трава, коріння. Годуються вони зазвичай в ранковий час. Часто вони заходять на поля і поїдають посіви зернових культур. Ще ему можуть вживати комах. А ось п'ють тварини досить рідко (раз на добу). Якщо ж поряд є велика кількість води, то пити вони можуть і кілька разів в день.

Ему нерідко стають жертвами тварин і птахів: лисиць, собак дінго, яструбів і орлов. Лисиці крадуть яйця, а хижі птахи намагаються вбити.

Розмноження ему

У шлюбний період самці набувають більш красивий відтінок пір'я. Вони досить агресивно налаштовані і часто воюють між собою. За самотнього самця вони можуть інтенсивно боротися.

За сезон ему відкладають 10-20 яєць темно-зеленого кольору з дуже товстою шкаралупою. Кожна з них важить близько кілограма. Ему теж полігамні, а тому в одне гніздо зносять яйця кілька самок, після чого їх висиджує самець. Вилупилися птенчики важать близько півкілограма, при цьому їх зростання становить 12 сантиметрів. У той час, коли самці зайняті сворим потомством, вони стають неймовірно агресивні, а тому їх краще не турбувати.

В умовах дикої природи Австралії птахи знаходяться під охороною закону, але це всього лише формальність. Насправді ж багато популяції вже давно на межі зникнення. Ему є символом і гордістю австралійського континенту.

З історії...

Вважається, що страуси з'явилися на планеті 12 мільйонів років тому. А торгівля пір'ям цих тварин сходить до ранніх єгипетським цивілізацій і налічує три тисячі років. В деяких країнах ще до початку нашої ери тварин утримували в неволі. У Стародавньому Єгипті на святкові церемонії знатні дами виїжджали верхи на страусах. Величезним попитом стало користуватися перо тварин на початку дев'ятнадцятого століття, що призвело до значного скорочення чисельності птахів. У середині століття почався період бурхливого розвитку страусівництва. Перша ферма в Африці з'явилася в 1838 році. Тварин розводили виключно з метою одержання цінних пір'я. Наприклад, в ПАР в той період експорт пера перебував на четвертому місці після вивозу золота, вовни і алмазів.африканские страусы нанду и эму

Поступово страусів стали розводити в неволі та в інших країнах і на інших континентах: в США, Алжирі, Єгипті, Австралії, Італії, Аргентині, Новій Зеландії. Але в період двох світових воєн даний вид бізнесу майже припинив своє існування, а кількість ферм значно зменшилася.

Замість післямови

Африканські страуси, нанду і ему в зоологічній літературі віднесені до подотряду бігають птахів. Однак, як ми вже згадували, до страусоподібних можна віднести тільки африканського страуса, який справедливо вважається найбільшою птахом.

Світ навколо нас сповнений незвичайних і дивовижних тварин. І одними з них можна вважати страусів. Ці милі й чарівні створіння з великими очима просто не можуть не сподобатися. В даний час навіть в наших широтах розводять страусів в домашніх господарствах для одержання цінного м'яса, яєць, пера, та й просто в якості екзотичних тварин.

Рекламний блок

Обов'язково для перегляду