Жіночі теревеньки - сайт для кожної жінки
21-11-2017, 07:10

Види і підвиди волков. Тундровий вовк: опис, характеристики і середовище існування

Рекламний блок

Вовки - це небезпечні і люті хижаки, що мешкають на нашій планеті більше мільйона років. Вони є далекими предками сучасних собак. Тундровий вовк - одна з багатьох різновидів цих тварин.тундровый волк

Види вовків

До роду вовків відносяться багато тварин - шакали, койоти, собаки (дикі і свійські), лисиці, песці і, власне, вовки, вважаються найчисленнішою групою хижаків в зоні свого проживання. На території Росії налічується декілька підвидів цих хижаків.

Середньо-лісовий вовк. Знайомий з дитинства як герой російських народних казок. Це досить велика тварина, що досягає в довжину 160 см та вагою 45 кг Нерідко трапляються особини і в 70-80 кг Мешкає в основному в лісовій, лісостеповій зоні європейської частини країни і в Сибіру.

Тундровий вовк. Основна відмінність його - світла, майже біла забарвлення шерсті, що дозволяє маскуватися серед снігів тундри і лісотундри, де і живуть ці тварини.

Степовий вовк - слабоизученный підвид, знаменитий своїм іржаво-сірими, іноді навіть бурим забарвленням. Він трохи менше за розмірами, ніж середньо вовк, і зустрічається в основному у степах південних регіонів Росії.

На території Забайкалля і Приморського краю мешкає один із самих дрібних підвидів цих хижаків - монгольський вовк. Максимальна вага його не перевищує 50 кг. досить Жорстка і груба шерсть цього вовка має брудно-сірий колір з відтінком охри.

Популяція кавказького вовка займає невелику територію передгір'їв Північного Кавказу. Це тварини з більш короткою шерстю. Вони мають сіре забарвлення, але значно темніше, ніж інші види і підвиди волков.

Тундровий вовк - опис

Популяція цих хижаків в зоні тундри і лісотундри досить численна. Вовки мають поджарое будова тіла і досить значні розміри. виды и подвиды волков тундровый волкВисота в холці становить 90-100 див. Для них характерний довгий і густий волосяний покрив, який відрізняється світлою, іноді зовсім білим забарвленням. Така шерсть відмінно захищає від самих лютих морозів, а також робить хижака менш помітним на білому снігу. До того ж, виживати в умовах Крайньої Півночі допомагає чудовий нюх і гострий зір, що дозволяють успішно полювати. Масивні зуби здатні легко розправитися з будь здобиччю, роздроблюючи навіть міцні кістки.

Місця проживання

В основному зоною проживання цих хижаків є узбережжя Північного Льодовитого океану, тундра і лісотундра. Тундровий вовк примудряється існувати в цьому регіоні вже не одну сотню тисяч років, незважаючи на суворі кліматичні умови, сильні морози, крижані вітри і снігові замети. Поблизу океану хижак харчується викинутими хвилями на берег трупами тюленів, а також рибою. У районах материкової частини їжею вовкові служать лемінги, птахи, зайці, песці. Часто він розоряє гнізда, поїдаючи яйця і пташенят.

Спосіб життя

Як і всі інші різновиди вовків, тундровий вовк є суспільною твариною. У будь зграї існує сувора ієрархія. Верховодять, як правило, більш сильні і агресивні особини. Про становище в зграї добре говорить те, як вовк тримає хвіст. У ватажка він перебуває у піднесеному стані, а у членів зграї, що знаходяться на нижчій сходинці ієрархії, хвіст опущений або зовсім підгорнутий. Зв'язок з товаришами по зграї у вовків дуже тісний. Вони спілкуються між собою мовою міміки і рухів, що допомагає їм діяти заодно.разновидности волков тундровый волк

Свої почуття тундровий вовк здатний виражати за допомогою хвоста. В піднятому положенні з трохи зігнутим кінчиком він означає впевненість. Дружелюбність виражається опущеним хвостом, кінчик якого дивиться вгору. У розлютованому стані вовк тримає вуха сторчма, розгорнувши їх вперед, і шкірить зуби. При небезпеці вуха відводяться назад і трохи висовується мову при оскалі. Члени зграї легко розуміють за такими ознаками, як слід себе вести.

Вовки не завжди люті. Після ситного обіду, відіспавшись, вони можуть із задоволенням попустувати, граючи з родичами.

Природжені мисливці

Ці тварини народжені для полювання. Головна зброя - це потужні і гострі зуби, здатні розгризти навіть стегнову кістку спійманого оленя. Тундровий вовк полює абсолютно безшумно. Пересуваються вони практично не торкаючись п'ятою землі. Коли доводиться гнатися за оленем, швидкість його може розвиватися до 60 кілометрів на годину. Особлива хода вовка, коли задня лапа ставиться точно після передній, дозволяє йому досить швидко пересуватися навіть по самому глибокому снігу. В процесі полювання хижак визначає місцезнаходження видобутку за допомогою носа, яким здатний вловити запах будь-якої тварини на відстані до двох кілометрів. Завдяки гострому нюху вовк може переслідувати свою жертву по сліду.

В їжі ці тварини невибагливі - можуть їсти все, що вдасться зловити. Їх раціон відрізняється в різний час року. Влітку його основу складають зайці, птахи, жуки, жаби і навіть рослинна їжа у вигляді лісових плодів і лишайника. Восени і взимку зграї вовків мігрують слідом за північними оленями, які часто стають здобиччю цих хижаків. Нападають вовки в основному на молодняк або ослаблених тварин. Здорові та сильні олені здатні за себе постояти. Проти рогів і могутніх ратиць вовкові складно встояти.чем тундровый волк отличается от обычного

За один раз вовк здатний з'їсти до 14 кілограмів м'яса. Тамувати голод йому потрібно грунтовно, т. к. в пошуках наступної жертви можливо доведеться нишпорити кілька днів, адже лише 10% мисливських вилазок бувають вдалими. Першим приступає до трапези ватажок, інші члени зграї в цей час туляться віддалік і терпляче чекають своєї черги, поки той не насититься.

Потомство

Дуже тепле хутро білого або світло-сірого забарвлення - це не єдине, чим тундровий вовк відрізняється від звичайного лісового. Закони тундри дуже суворі - прогодувати багато ротів тут складно, тому у вовчій зграї мати потомство може лише самка-лідер. Цуценята від інших вовчиць знищуються відразу при народженні. Період вагітності у вовків триває 75 днів. Вовченята народжуються сліпими, зазвичай не більше п'яти штук в посліді. Півтора місяця вони харчуються материнським молоком і полупереваренным м'ясом, яке відригує їм самець. Про дітей дбають не лише батьки, але й інші члени зграї. тундра и лесотундра тундровый волкЧерез 2-3 місяці вовченята вже здатні бігти слідом за зграєю, і сімейство залишає своє лігво. Молоді вовки ще протягом декількох років перебувають поруч з батьками, освоюючи премудрості полювання, після чого йдуть і обзаводяться власними зграями.

Місцями вовки завдають серйозної шкоди оленеводству, тому часто мисливцям доводиться регулювати їх чисельність.

Рекламний блок

Обов'язково для перегляду